L'Orientació

HISTÒRIA


- Els orígens de les curses d'orientació


Les curses d’orientació van nèixer en els països nòrdics, concretament a Suècia, on es va començar a practicar com entrenament militar al 1888, coincidint amb l’aparició de nous models de mapa topogràfic. Va ser qüestió de temps que la seva difusió arribés a l’àmbit públic, i s’estengués per tota Europa i la resta del mon. La primera cursa d’orientació es va celebrar al 1919 a prop de Estocolm, organitzada pel comandant Ernest Killander, que és considerat el precursor de l’orientació esportiva moderna; des del 1942 constitueix una assignatura escolar a Suècia.

La International Orienteering Federation (IOF) es va fundar al 1961, obtenint el reconeixement olímpic a l’any 1977. Actualment hi ha 70 federacions internacionals a la IOF. 




- L'orientació a la península.

Als anys 80 l’orientació arriba a Espanya de la mà del professor d’esgrima suec Martin Kronlund, qui, des de l’INEF de Madrid, va incloure aquest esport en la preparació física dels seus alumnes.

Va encarregar el que vas ser el primer mapa d'orientació d'Espanya, el de la Casa de Campo.






La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC), es va crear el 13 de juliol de 1988, promoguda per en Carles Lladó i Badia, que va conèixer l’orientació mentre buscava un esport on Catalunya tingués representació olímpica i una federació pròpia de reconeixement internacional. Tot i no aconseguir aquest objectiu, va servir per descobrir aquest esport, llavors innovador.

El mateix any 1988 es van crear els primers clubs d’orientació: el COC, el Minerva (actualment de baixa), el NIE i el Montsant.

La trajectoria de la FCOC va transcòrrer paral·lela al club COC mentre en Carles Lladó va ser el president. La seva dimissió al 1999 va significar l’inici d’una etapa on la successió de diferents juntes directives van impulsar iniciatives com la creació de nous clubs, un calendari de competicions cada vegada més ampli, més modalitats d’orientació, etc.

Per ordre cronològic els presidents de la FCOC han estat: Ferran Santoyo (1999-2002), Carlos Casado (2002-2006), Carles Loré (2006-2010), Josep Mª Dedeu (2010-...).


(text extret de la web de la FCOC)

________________________________________


QUÈ ÉS L’ORIENTACIÓ?


L’orientació és un esport fascinant, sa i educatiu, que pot ser practicat tant a les escoles i en petits grups d’amics o familiars, com al més alt nivell de competició internacional. L’orientació es practica a la natura i combina de manera perfecte l’esforç físic amb el mental.


QUÈ ÉS UNA CURSA D’ORIENTACIÓ?

És una competició atlètica de camp a través, contrarrellotge i sense itinerari prefixat, però amb l’obligació de passar per uns controls assenyalats en un mapa. Qui passa per tots els controls en menys temps, guanya.


En una cursa d’orientació s’estimula el poder de concentració i es forma una mentalitat analítica i imaginativa. Cal saber interpretar la informació que ens ofereix el mapa i contrastarla amb la realitat de l’entorn.

Cada corredor va sol i no guanya el més veloç que no sap triar el camí més adequat, sinó el que va segur per l’itinerari més idoni.
Amb la pràctica, seràs capaç de moure’t per on sigui, amb seguretat.
A totes les curses hi ha mapes i circuits pels diferents nivells i categories, de manera que cadascú corre amb un circuit de la seva mida (distància, dificultat tècnica, etc).

Per això és un esport que es pot practicar en familia, cada membre té la seva cursa, del més petit al més gran.

COM FUNCIONA?

Cada corredor agafa una tarja de control i un mapa abans de prendre la sortida. En el mapa hi troba marcats en vermell: la sortida (un triangle), els punts per on és obligatori passar (cercles) i l’arribada (doble cercle).


Orienta bé el mapa, la bruíxola …
I a córrer! A buscar la primera fita.

Sobre el terreny, en els punts obligatoris hi trobarà una fita (tela blanca i taronja) identificada amb un numero. Aquest numero li confirmarà si està o no en el llloc correcte.

A la fita hi ha també una base electrònica amb la que marcarà el xip sportident.
I així, va d’una fita a la següent fins a fer-les totes, que el conduiran fins a la l’arribada. Un cop allà el corredor descarregarà el sportident, de manera que es pugui comprovar el seu pas per totes les fites.

QUÈ CAL PER PARTICIPAR-HI?

Només cal aconseguir un calendari i inscriure’s a la propera cursa.

Equip necessari: sabatilles d’esport, pantalons llargs i bruíxola.


I si t’agrada fer bicicleta, esqui i altres esports, trobaràs també altres curses com la ciclo-orientació, esqui-orientació, raids d’orientació, etc.


COM EN POTS APRENDRE?

A tota cursa d’orientació hi ha un circuit fàcil però interessant, pensat per aquells que no han provat mai aquest esport i volen iniciar-s’hi.

Tot i que no és necessari fer cap curset previ, pots demanar informació al nostre club: Badalona Orientació. club.badalona.orientacio@gmail.com